jagaralice.blogg.se

Jag är Alice

Tankar som gör mig gladn

Kategori: Något fint

Jag skriver detta trotts den strikta jantelagen som idag råder i Sverige. Så blir du jätteprovocerad av någon som hyllar sig själv, sluta läs. Kram.

Något som jag är bra på, är att hålla humöret uppe. Jag kan vissla mig igenom en 4 timmar lång kanottur i hällregn utan regnkläder, jag kan säga att det nog kommer vara skönt när det regnar i festivalkön och sedan bära 40 KG packning i gassande sol och se det som en utmaning.

De som känner mig vet att det också kan vara precis tvärtom, de som känner mig längre tillbaka vet att jag inte ens kunnat hålla humöret uppe i perfekt temperatur.

Så det jag egentligen är mest lycklig och stoltast över, är att jag är kapabel till förändring. Jag vet att jag kan ändra mig, jag vet att jag har kontrollen över min egen lycka. Jag föddes med en stor portion självinsikt helt enkelt;).

När jag var mellan 14-18 år så var jag fantastiskt cynisk och bitter. Och trodde seriöst att det gjorde mig cool och vuxen. Jag var arg. Framför allt såg jag mig själv som en arg människa. Det var så jag identifierade mig. Fatta vilken identitetskris jag hamnade i när jag efter 1,5 år med (ex)pojkvännen fortfarande inte hade bråkat, alls. På ett bra sätt. 

När jag insåg att jag kanske inte alls var arg och bitter, började jag aktivt jobba med mig själv för att fortsätta på den banan. Och jag jobbar fortfarande på min person, jag vill be mer positiv och glad! Det är ju sjukt najs att vara glad. Sjukt jobbigt också, men mer givande.

Just nu jobbar jag på att förlåta. Att be om ursäkt och erkänna mitt misstag när jag blir otrevlig/snäser/tappar humöret. Och förlåta mig själv när det händer. Oftast är jag ju bara hungrig eller stressad…

Det finns mycket som jag vill jobba på, typ min sociala ångest osv. Men en sak i taget fungerar ju bäst^^.

Lyckligtvis så har jag hittat en fantastisk man att ha vid mig sida som jag kan växa med, som jag får stötta och som stöttar mig tillbaka. Och tillsammans med honom så vet jag att jag oundvikligt kommer bli en bättre människa.

Vad tycker du bäst om med dig själv? Du behöver inte kommentera det om du inte vill, men tänk på det. Erkänn för dig själv vad det är som gör dig awesome!

Puss<3

(Om en googlar lycka så hittar en den här)
Alice 16 år möter Alice 39 år.
 

Fabulösa nötbiffar (lacto & ovo)

Kategori: Veggomat

Jag måste tacka min älskade pojkväns kära bror som lärde mig det här sättet att göra biffar. Och min ömma svärmor för den fantastiskt roliga historien om när hon beställde nötbiff på restaurang i tron att det var biffar gjorda på nötter<3.

Så det här är alltså ett recept på veggo(lacto & ovo) biffar. För mig blev det 24 biffar ca 8 port.  Det blev fantastiskt saftiga och mättande. Tummen upp helt enkelt!

 

 

 

Du behöver dessa Ingredienser:

Ca 1,5 kg ekologisk potatis*

Ca 1 kg ekologiska morötter*

200g Hasselnötter

200g Mandel

5 st ekologiska KRAV ägg från frigående höns**

2 msk potatismjöl

200g vegetarisk fetaost***

Salt, peppar och gurkmeja

Självklart borde alla ingredienser vara ekologiska, men jag är medveten om att det kan bli dyrt. Därför kommer jag ta för vana att endast skriva ut ekologist som rekommendation när jag tycker att alla borde ha råd med det. Puss<3.

Börja med att tvätta morötter och potatis, men skala dom inte. Det finns mycket nyttigheter precis under skalet som rivs bort med potatisskalaren. Men om du använder icke ekologiska varor är det bra att skala eller skrubba ordentligt, då gifterna gärna sitter kvar i skalet.

Sedan är det bara att sätta igång och riva morötter och potatis på den grova delen av rivjärnet. Schysst arm workout;). 

När allt är rivet så måste du trycka ut saften, det gör du antingen genom att pressa rivet mot botten av ett durkslag/sil eller helt enkelt krama ur det med händerna över vasken. ( Någon som vet vad en kan hitta på med saften? Det kändes så onödigt att slänga bort det).

När det är gjort så är det dags att hacka nötterna, jag gjorde det i min matberedare men det går så klart för hand också. Du väljer själv grovlek.

Blanda ihop morots och potatis rivet med de hackade nötterna. Det är lättast med händerna men du gör som du vill.

Knäck i äggen och blanda. Jag använde så många ägg för att det är en bra proteinkälla. Du kan använda färre eller fler och föredrar du ett veganskt alternativ så finns det äggsubstitut i välsorterade matvarubutiker.

Och så potatismjölet, jag vet inte riktigt om det är nödvändigt att använda potatismjöl men jag vill inte chansa så jag körde på. (Potatismjölet används för stadga). Ni som vet kan väll informera i kommentarerna. ;)

Smula ner fetaosten med händerna och blanda. Vill du ha större bitar i biffarna så kör på det.
Jag kan tänka mig att marineradtofu är ett bra alternativ som vegan. 

Krydda efter smak. Gurkmeja använde jag mest för att de ger så fin färg^^.

Så nu är färsen klart! Nu är det dags att forma och steka biffarna.

 
Närbild på färsen

Jag fann det enklast att ta upp litefärs med en slev, klicka ut det i pannan och sedan forma biffen med sleven direkt i pannan. Men alla har sin egen teknik.

Stek i olja, jag använde raps. 

På min 6 växlade spis så var 4:an helt perfekt att steka på. Jag stekte dom i ca 4 min på varje sida. 

Så var det klart!

 

Jag har inte super koll på vad ingredienserna kostade exakt men inte mer än 150 spenater i alla fall.

Jag la biffarna tre och tre i plastpåsar. När de är dags att ta med dom som lunch så tar jag dom ur påsen och lägger i matlådan. På så vis så behöver jag bara köpa en matlåda och spara platts i frysen.

De här biffarna kan varieras i oändlighet med olika sorters rotsaker och nötter. Jag kommer nog lägga upp en hel del varianter i framtiden!^^

Happy cooki'n <3

                                                                                                                                                                    

 

*Potatis är den mest besprutade grödan i Sverige, vilket känns så himla onödigt. King Edward har jag hört är värst. Du kan köpa Icas ”I love eco” potatis i påsar om 2 kg för strax under 30 kr. Eko morötter kostar heller inte många kronor mer än ”vanliga”, så det finns ingen bra ursäkt att inte köpa eko. <3

**Ägg är nog det viktigast att köpa ordentlig KRAV märkt, se också till att de är frigående utomhus. Hönor är den grupp djur som behandlas sämst i matindustrin. Köp KRAV och ät med ett gott samvete. Glada ägg är också nyttigare än ledsna ägg. 
Visste du att i Sverige så är det okej att ha hönor i burar på 18 kvadratcentimeter, det är mindre än ett A4. Det är alltså enligt djurskyddslagen den minsta buren som är tillåten. Tummen upp på det? How about nja? 

***Använd en fetaost som innehåller vegetariskt löpe. Leta efter ystenzym, microbielltlöpe eller vegetabiliskt löpe. Apetinas laktosfria feta är vegetarisk men tyvärr inte eko, jag hittade ingen som var vegetarisk, laktosfri och ekologisk (hej störig kund!). Men är du inte svagmagad som jag så är icas ” I love eco” feta veggo.

Många av icas ” I love eco” produkter är endast märkta med EU’s miljösymbol som inte alls är lika strikt som KRAV vilket är tråkigt, men det är det som gör produkten billigare än andra eko-produkter. Fast enligt mig så är ett litet steg i rätt riktning bättre än inget steg. 

I need my treat!

Kategori: Veggomat

Jag vill gärna vara hälsosam, vilket inte alltid är särskilt lätt eftersom jag är fröken söttand. Men det finns genvägar...

Nu tänker jag dela med mig av mitt bästa recept på ett treat som varken kostar lovehandels eller diabetes. Vad kan det vara? Jo men veganglass såklart!

 

Idag blev det Mango-Hallon-Banan-Mandel-Glass med kardemumma och kanel.

(puh, kortare namn någon?) 

 

 
Så Ingredienserna du behöver: 
 
ca 2,5 dl Ekologisk, osötad sojamjölk. ( fungerar också med mandel/ris/havre/ko/YouNameIt-mjölk) 
200g Sötmandel
250g Fryst Mango
250g Frysta Hallon 
2 st Frysta Bananer (de ska i alla fall ha varit i frysen 1 timme)
Kardemumma och Kanel
 
Du behöver också:
Matberedare (eller blender, stavmixer etc) 
Bunke med lock att förvara glassen i
 
Det här är de proportioner jag körde på, det går så klart att öka/minska någon ingrediens.
 
Det är relativt simpelt; 
 
Börja med att hacka mandeln i matberedaren, häll sedan över den hackade mandeln i bunken. Du väljer själv om du vill ha den grov-eller fin hackad. Jag är väldigt pro skal men gillar du inte det så skålla mandeln först. 
 
Mosa sedan frukten i matberedaren tillsammans med mjölken, börja med 1 DL mjölk och häll på mer eftersom. Du vill att konsistensen ska vara mjuk inte rinnig. 
 
Sedan är det bara att blanda fruktmoset med mandeln i bunken och krydda med kardemumma och kanel. Jag tyckte att kardemumman verkligen gjorde sig bra med mandelsmaken. 
 
Så stoppar du allt i frysen, rör om 3-4 gånger den första timmen, det är inte super viktigt men då fryser den jämnare.
 
 
 
Nu är det bara att njuta! (NomNomNom)
 
 
 
Jag har gjort der här receptet förut fast utan mandel men då tyckte jag att den blev lite för isig och sorbetig i konsistensen. När jag lade till mandeln fick den en gräddigare mer glassig konsistens (win!). 
 
 
Bären kan du byta ut mot vad som helst, men bananen är viktig för att hålla i hop det hela. Allergisk mot nötter? Prova solrosfrön istället!
 
Det här är mitt bästa tipps för nyttig och billig njutning. Jag tror det blev lite mer än 1 liter glass och det kostade ca 50 spänn. 
 
Smaktipps- lägg till lite vaniljpulver. Inte vanilinsocker utan malen vaniljstång.